Kokeile aluksi vaikka tätä peliä

PELISANASTO

Automaattipelien pelisanastoa

Mitä tarkoittaa...

”Sentin panoksella pääsee pelaamaan yhden pelikierroksen peliä, jossa on 20 voittolinjaa, lisäksi pelissä mukana on wild-kuvio, vapaapelejä, ja peli on liitetty RAY Jackpotiin.” 

Millainen peli on oikeastaan kyseessä? Peleihin liittyy monia termejä, jotka voivat tuntua vieraalta. Tässä selitettynä yleisimmät rahapeleihin liittyvät termit esimerkkien avulla.


Bonuspeli

Bonuspeli on pelin sisäinen peli. Se voi käynnistyä esimerkiksi jos kiekoille ilmestyy tietty kuvio tai kuvioiden yhdistelmä. Bonuspelissä voi olla omia toimintoja, ylimääräisiä voittoja sekä erilaisia voittokertoimia. Bonuspelin voitot lisätään kokonaissaldoon.

Esimerkiksi Kulta-Jaskassa pääsee bonuspeliin, jos ensimmäisessä kiekossa on Jaska-kuvio ja viidennellä kiekolla Emma-kuvio. Bonuspelissä tavoitteena on louhia esiin kaksi samanlaista kuviota (esim. kaksi kultahippua) napsauttamalla haluamaansa louhittavaa aluetta. Bonuspeli päättyy, kun pelaaja on löytänyt kaksi samaa kuviota. 


Jackpot

Jackpot on pelissä voitettavissa oleva lisävoitto. Jackpot voi olla pelikohtainen (vain tietyssä pelissä) tai usean pelin yhteinen lisävoitto. Tällöin voittosumma kertyy progressiivisesti kaikista kyseiseen jackpotiin liitetyistä peleistä.

Esimerkiksi Talismaani on liitetty RAY Jackpotiin, johon kuuluu muitakin RAY-klassikkopelejä. RAY Jackpotin voittaminen ei edellytä tiettyä voittoyhdistelmää. Millä tahansa panoksella voi voittaa, mutta mitä suuremmalla panoksella pelaa, sitä todennäköisemmin voi voittaa jackpotin.

Lue lisää jackpoteista ja niiden voittamisesta


Kiekko

Kiekko on pystysuunnassa pyörivä ”rulla”. Kiekoilla esiintyy symboleita eli kuvioita. Kun kiekko pysähtyy, kuviot pysähtyvät sattumanvaraisesti. Pelissä on tyypillisesti 3-5 kiekkoa. 

Esimerkiksi Tuplapotti on klassinen hedelmäpeli, jossa on kolme pyörivää kiekkoa. Kiekoilla pyörivät kuviot ovat hedelmäsymboleita. Neljäs kiekko on tuplauskiekko, josta voi kasvattaa voittosummaa arvaamalla pysähtyykö tuplauskiekolle kruuna vai klaava. 


Onnenpotti

Onnenpotti on raha-automaateissa oleva 5 000 euron voittopotti. Sen voi voittaa vain Etuasiakas, joka pelaa Etuasiakkuuteen liitetyllä maksukortilla. Onnenpotin laukeamistiheys riippuu pelaajamäärästä. Mitä useampi pelaa raha-automaatteja Etuasiakkaana, sitä useammin potti laukeaa. Onnenpotin voi voittaa millä tahansa panoksella, mutta mitä suuremmalla panoksella pelaa, sitä todennäköisemmin sen voi voittaa. 

Lue muistakin eduista Etuasiakas-sivuilta


Palautusprosentti

Pelin palautusprosentti on keskimääräinen prosenttilukema, joka ilmoittaa, kuinka paljon peli palauttaa pelaajalle hänen pelaamastaan summasta pitkällä aikavälillä. Pelaajalle palautuu satojen tuhansien tai miljoonien pelikierrosten kuluessa voittoina keskimäärin pelin palautusprosentin verran. Voittona palautuva osuus on pitkän aikavälin keskiarvo eikä se toteudu jokaisella pelikierroksella. Pelisession aikana palautus voi vaihdella suurestikin suuntaan tai toiseen pelin keskimääräisestä palautuksesta. Mitä lyhyempi pelisessio on, sitä suurempi vaihtelu voi olla.

Esimerkiksi Age of the Gods -pelin palautusprosentti on 95,02 %. Pelaaja saa pelaamastaan 10 eurosta pitkällä aikavälillä takaisin 9,502 euroa.

Lue lisää palautusprosenteista


Panos

Pelaajan panostama rahasumma, jolla automaattia voi pelata yhden pelikierroksen. Useita sivuston pelejä pääsee pelaamaan jo yhden sentin panoksella.

Esimerkiksi Bellaa pääsee pelaamaan yhden kierroksen yhden sentin panostuksella. Maksimipanostus Bellassa on 20 euroa.


Pelikierros

Yhden panoksen asettamisen ja pelin aloittamisen aikaiset pelitapahtumat. Yksi pelikierros kestää niin kauan kuin yhdellä panoksella voi pelata.


Scatter-kuvio

Scatter-kuvio on pelissä käytetty kuvio tai symboli, joka esiintyy kiekoilla satunnaisesti. Yleensä tietty määrä scattereita oikeuttaa ennalta määriteltyyn voittoon, mutta scatter-kuvion ei tarvitse yleensä olla missään tietyssä järjestyksessä kiekoilla. Lisäksi kuvio voi laukaista bonus- tai vapaapelin.

Esimerkiksi Gladiator Jackpot -pelissä kolme scatter-kuviota millä tahansa kiekolla käynnistää Colosseum-bonuspelin.


Vapaapeli

Vapaapelit ovat pelistä voitettuja ilmaiskierroksia. Vapaapeleihin voi päästä esimerkiksi jos kiekoille osuu tietty määrä tiettyä kuviota. Vapaapelien määrä on pelikohtainen.

Esimerkiksi Mökkielämää-pelissä kolmella Saunamittari-kuviolla käynnistyy kolme vapaapeliä, neljällä Saunamittari-kuviolla neljä vapaapeliä ja viidellä Saunamittari-kuviolla 30 vapaapeliä.


Voittolinja

Pelissä voi olla yksi tai useampi voittolinja. Voittolinjalle osuvat kuviot osoittavat, kuinka paljon kyseiseltä linjalta voittaa. Joissain peleissä voi valita itse, kuinka monelle linjalle haluaa panostaa, ja joissain peleissä kaikki linjat ovat automaattisesti valittuina. 

Esimerkiksi Pink Pantherissa on 40 voittolinjaa. Jokaisen pelikierroksen alussa voi panostaa 1-40 linjalle. 
Mansikka-pelissä on vain yksi voittolinja, ja kiekkoja voi lukita seuraavalle pelikierrokselle.


Voittotavat

Voittolinjojen sijaan tai lisäksi pelissä voi olla muita voittotapoja. Esimerkiksi vierekkäisistäkin kuvioista voi saada voiton, vaikka kuviot eivät ole samalla voittolinjalla.

Esimerkiksi Top Gun -pelissä on voittolinjojen sijasta 243 voittotapaa. Perinteisten voittolinjojen sijaan pelaaja saa voittoja vierekkäisissä kiekoissa olevista kuvioista, riippumatta näiden paikasta kiekossa. Kaikki 243 tapaa ovat aina käytössä ja pelaaja asettaa panoksen niille kaikille.


Wild-kuvio

Wild-kuvio on jokerikuvio, joka voi ilmestyä kiekoille satunnaisesti. Wild toimii jokerina eli korvaa yleensä minkä tahansa kuvion paitsi scatter- ja bonuskuvion, jotta paras mahdollinen voittoyhdistelmä muodostuu. Joissain peleissä saa lisävoiton, jos wild-kuvioita tulee tietty määrä tietyille kiekoille.

Esimerkiksi Fairest of Them All -pelissä jokerikuviona eli wildina toimii logokuvio. Lisäksi kolmella tai useammalla wild-kuviolla, jotka osuvat valitulle voittolinjalle, on oma voittonsa.


Katso myös:

Mitä palautusprosentti tarkoittaa?
Pokerin ja pöytäpelien pelisanastoa

Suosittelemme seuraavaksi

Suosittelemme seuraavaksi

Näytä kaikki tarinat
Odota hetki